LEUVEN (dans le Passé et le Présent)

ALLEZ, ALLEZ - Koers in Leuven

Naar aanleiding van het WK Wielrennen maak je kennis met het rijke Leuvense wielerverleden in de openluchtexpo Allez, Allez! Koers in Leuven. Via historisch onderzoek, persoonlijke verhalen en opvallende foto’s komen Leuvense coureurs, koersen en clubs van de voorbije 140 jaar weer tot leven op de site van de Velodroom. Laat je verrassen door meer dan 50 wielerverhalen en ontdek via de QR-codes extra beeld- en videomateriaal én de sportieve commentaar van niemand minder dan Michel Wuyts. 

Wist je bijvoorbeeld dat Leuven ooit drie velodromen had? Dat ook Wilsele haar profkoers had? Dat ze in Heverlee al 75 jaar veldrijden? Dat een Leuvenaar ooit de Vuelta won of welk bier zijn eigen profploeg had? Laat je verrassen door de verhalen in woord en beeld.Dit boek is te verkrijgen bij het Stadsarchief Leuven     Rijschoolstraat 4/001, 3000 Leuven

200 jaar Kruidtuin

Onze prachtige botanische tuin wordt 200 jaar en dat vieren we! Tijdens dit feestjaar zetten we de Leuvense Kruidtuin en zijn rijke geschiedenis in de kijker.

https://www.leuven.be/kruidtuin


Speurtocht in de Kruidtuin

Hé speurneus! Ga je mee op expeditie met je zoek- en doekaart? Je ontdekt de Kruidtuin aan de hand van 7 leuke opdrachten, waarvan er 2 elk seizoen veranderen. Houd je kaart dus zeker bij en kom langs tijdens de zomer, herfst, winter en lente om de Kruidtuin van binnen en vanbuiten te leren kennen!

Salons van het stadhuis in ere hersteld

Sinds april zijn er restaurateurs aan het werk in het prachtige stadhuis van Leuven. Deze keer is het de beurt aan de drie bekende salons van het ‘Achterhuys’. Normaal komen hier wekelijks een aantal trouwlustigen over de vloer. Zij moeten tot na de werken uitwijken naar de Gotische zaal want in de salons worden zowel de muren, vloer, verlichting, als de meubels en de schilderijen gerestaureerd.  

De salons bevinden zich in het ‘Achterhuys’, het oudste deel van het stadhuis dat dateert van de 15e eeuw. Ze deden toen dienst als raadkamers en als ontvangstruimte. Vanaf de 19e eeuw wordt er ook getrouwd in deze salons. Een bezoek van Koning Leopold I en zijn zonen was de aanleiding voor een herinrichting in 1852. Het is deze aankleding die de Leuvenaar en bezoeker tot voor kort kon ervaren en die vandaag onderwerp is van een grondige restauratie.

https://www.leuven.be/stadhuis-nieuwe-invulling-en-restauratie

Twee keer feest voor Abdij van Park

image-416299-Abdij_van_Het_Park_-_01-aab32.jpg

2021 is een dubbel feestjaar voor Abdij van Park. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én vanaf mei zijn de belangrijkste historische ruimtes van de abdij weer open voor publiek.

De restauratie van de zuidvleugel, salons en vertrekken van de abt zijn net op tijd afgerond voor de viering van 900 jaar norbertijnen. Het was een intens werk, maar het is geslaagd. De refter, bibliotheek van het klooster en de zuidvleugel, salons en vertrekken van de abt worden nu voor het grote publiek geopend. We hebben lang uitgekeken naar dit moment.

Dé pronkstukken zijn de unieke stuccoplafonds uit de 17e eeuw van de hand van Jan Christian Hansche en de pandgang met 20 virtuoze en monumentale teruggeplaatste glas-in-loodpanelen uit de 17e eeuw uitgevoerd door de  Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Deze zijn vandaag erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken.

Herstellingswerken aan enkele beelden Leuvens stadhuis


Bij een controle van de gevel van het gotische stadshuis ontdekte de stad Leuven schade aan acht beelden die zich boven de dakgoot bevinden. Zo was het hoofd van het beeld ‘koning’ losgekomen en vertoonden andere beelden barsten. De schade wordt op dit moment grondig hersteld.

Het Leuvense stadhuis, parel van de gotiek én icoon van de stad, kent een lange bouwgeschiedenis. De bouw nam maar liefst dertig jaar in beslag, van 1439 tot 1469. Eind vijftiende eeuw waren de kraagstenen onder de nissen al versierd met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Maar er stonden nog geen beelden in de nissen. Die werden pas tussen 1841 en 1880 geplaatst. 

“Elk beeld is met een stalen haak aan de gevel vastgemaakt. Door het roesten van deze verankeringshaken ontstonden er barsten in de sculpturen en kwamen enkele delen los. Dit gebeurde bij vier standbeelden: ‘koning’ en ‘kleine profeet’ (zijde Naamsestraat) en ‘Jezus, Ecce Homo’ en ‘oude man’ (zijde politiecommissariaat). De losgekomen delen zijn uit veiligheidsoverwegingen weggenomen en liggen nu op de zolder van het stadhuis, in afwachting van herstelling. Het beeld ‘koning’ vertoont de meeste schade en is daarom voorlopig verankerd met een spanband”, legt schepen Dirk Vansina uit.

Nog vier andere beelden vertonen enkele scheuren maar zijn voorlopig stabiel. Eén hiervan is wel extra beveiligd met een spanband. Tijdens de inspectie werd ook vastgesteld dat de gevel achter een achttal andere beelden gebarsten is,  door het roesten van de ankers.

Schepen van restauraties Dirk Vansina: “De herstelling van deze barsten is geen eenvoudige klus omdat de beelden zo moeilijk bereikbaar zijn en volledig weggenomen moeten worden om de verroeste ankers te kunnen vervangen door nieuwe in inox. De beelden worden nu terug stevig in elkaar gezet en voorzichtig bijgewerkt waar nodig.”

Een grondige herstelling  zal plaatsvinden in het kader van de herbestemming van het stadhuis tegen 2027, wanneer het volledige gebouw in stelling zal staan. Voorlopig zal de schade op zijn minst jaarlijks opnieuw geïnspecteerd moeten worden